Det centrale højland

Islands indbyggere kalder ørkenen og bjergene midt i landet for Miðhálendið, det centrale højland. Her hersker stilhed og ro. Højlandet er vidstrakt og strækker sig over det meste af landet. Her er store rigdomme at finde langt væk fra de skøre folkemængder og travle byer!

Hvannadalsknúkur og Bárðarbunga
Højlandet er helt goldt og ligger 500 meter over havets overflade. Flere af toppene er snebeklædte gletsjere. Blandt dem tårner Islands højeste bjerg, Hvannadalsknúkur, 2.109 m over havets overflade. Bjerget ligger lige syd for Vatnajökull. Du kan tage en helikopter til toppen!
En anden top er Bárðarbunga, en snebeklædt vulkan i det nordvestlige hjørne af Vatnajökull.
Højlandet dækker det meste af Islands hovedø. Dette vulkansk aktive område er mangfoldigt med sine vulkaner, stenede jord, klippeformationer, sandudstrækninger, gletsjere, floder, søer og beplantede oaser.
Området er først og fremmest en blanding af statsejet land og høje bjergmarker, der bruges til græsning.

Bjergveje
I fortiden løb vejene, der forbinder landets forskellige hjørner, alle gennem højlandet, og til denne dag bliver nogle af disse bjergveje fortsat brugt, såsom Kjölur, Kaldidalur og Sprengisandur. Fem af Islands højeste bjergveje ligger i det centrale højland.

Vatnajökull Nationalpark omfatter det meste af det sydøstlige område af højlandet. Vatnajökull selv er den største højlandsgletsjer. Den efterfølges af Hofsjökull, som er næsten i centrum af landet, og den tilstødende gletsjer, Langjökull.

Du kan køre mellem gletsjerne. Vejene åbnes normalt i juni eller juli.

Kjölur er en grusvej på højlandets plateau med bjerge og varme kilder. Midt om sommeren forbinder denne grusvej Sydisland og Nordisland. Vejen er placeret mellem Hofsjökull og Langjökull og løber tæt på ryolitbjergene og varme kilder.

En anden rute, Sprengisandur, krydser højlandet længere mod øst. Her kan du køre langs en anden grussti mellem Hofsjökull og Vatnajökull. Helst i jeep, fordi du skal vade gennem floder.

Kaldidalur er også en storslået højlandssti, som løber vest for Langjökull. Herfra fortsætter ruten ned til Thingvellir og Borgarfjörður.

Bemærk venligst, at det er strengt forbudt og en strafbar handling at køre off-road. Alle chauffører skal holde sig til de officielt markerede veje eller stier. Det er også meget vigtigt at spørge forud om alt, da både moser og tørvemoser i Island er følsomme naturområder.

Bestil gratis katalog

Udfyld venligst felterne for at modtage dit gratis katalog

Ja, jeg vil gerne modtage nyheder og gode tilbud fra Smyril Line direkte i min indboks.