En eventyrlig start på rejsen

Turen med færgen fra Hirtshals til Tórshavn blev nok den største positive overraskelse. Med to drenge lige under 10 år var jeg spændt på det. Jeg har selv altid godt kunnet lide færger og synes der er noget eventyr over det, og det var også helt igennem bare en virkelig god start på vores rejse. Især de udendørs spabade med udsigt til Atlanterhavets uendelige blå horisont, og den overdådige buffet, hvor man kan spise sig mæt i alt fra jomfruhummer til lammesteg og hjemmerørte salater, var favoritter. 

Færgen er hyggeligt indrettet med historiske fotos og tekster på væggene, og det gav interessante snakke om at bo og leve anderledes. Da vi passerede Shetlandsøerne, og også kom tæt på små øer ved Norgeskysten, var der en smittende nysgerrig stemning på dækket. Folk stod med kikkerter og zoom linser på kameraerne, pegede ud i det fjerne og talte begejstret om det vi sejlede forbi. 

Vi har selv boet alternativt i vores camper i over et år, men ikke været på en rigtig tur som denne før nu. Jeg tænker vi nok var lidt ekstra heldige med vejret. Det blev en meget rolig tur hele vejen. 

Færøerne… det perfekte valg

Der ER flot grønt og vildt på de 18 overskuelige øer der udgør Færøerne. Men vejret, der viser dem fra sin bedste side, det kommer og går. Det gælder om at være på det rette sted på det rette tidspunkt her. Derfor er det vitterligt også helt perfekt at køre rundt med camper mellem øerne. Så er det, på den mest naturlige måde, muligt at rejse efter mest muligt tørvejr. 

Så snart man forlader Tórshavn, er man også hurtigt et godt stykke fra noget der har åbent med mad, drikke og toilet. I forhold til sidstnævnte er der sjældent meget privatliv at hente på de græsklædte fjelde langs vejene, så det er ofte kærkomment altid at have sit eget toilet med. 

Vejene er fine at køre på. Man vænner sig hurtigt til at holde tilbage for får, og til siden for modkørende, på de små veje. Hastigheden på de snoede veje er alligevel også sat ned med en camper. Det giver ekstra god tid til at nyde udsigterne, og faktisk giver den lidt høje siddeplads i camperen en endnu mere wow oplevelse med udsigten fra de små veje på klippekysterne. Man kigger mere ud over autoværnet og kan se bedre ned langs fjeldsiden til vandet. 

. . . . . . .

    Hvilken ø skal man vælge?

    Vi syntes egentlig, at Eysturoy har det hele. Tager man nordpå, får man dramatiske udsigter med stejle skråninger og små snoede veje. Nede sydpå flader det ud, og stemningen bliver mere landlig. Men man behøver ikke at vælge. De fleste af øerne er fint forbundne, og man kan nemt køre til, og se, flere af de kendte flotte steder på en dag. Der er smukt og eventyrligt mange steder, og man kan lige så godt indstille sig på at måtte vælge til og fra. 

    Vi nød særligt at bo på camping i Gjógv. Sikke en dejlig stemning og beliggenhed i den lille bygd. Herfra besøgte vi startstedet for vandreturen op ad af Slættaratindur, der med sine 880 meter er Færøernes højeste fjeld. Navnet betyder ”flad bjergtinde” og er faktisk med i Guinness Rekordbog. Herfra er der nemlig verdens længst mulige synsvidde på 550 km helt til Vatnajökull i Island, på grund af lysbøjningseffekterne af den atmosfæriske brydning. Med nysgerrige blikke fulgte vi dem, der var på vej op og fik en kort snak med dem, der kom ned fra toppen. Det virkede overskueligt, men drengene var, lige der, vandringsmættede, så den tur har vi til gode. 

    Fordelen ved Gjógv er i øvrigt, at bygden, efter sigende, ofte har kig til solen, når sydlig vind trækker tågetæppet hen over mange af de andre spændende steder.

    . . . . . .

      Verdens mindste hovedstad

      Færøerne byder ikke kun på naturoplevelser men også prægtig arkitektur, kirker og kulturoplevelser. Vi besøgte katedralruinen i den gamle bygd og Christianskirkjan i Klaksvik, hvor man kan opleve Joakim Skovgaards alterbillede, som har rejst fra Viborg Domkirke til Statens Museum for Kunst, og nu er havnet på Færøerne. Kirkens gamle døbefont er en gave fra Danmark. En helt unik oplevelse fik vi, da vi kørte igennem Eysturoyartunnilin, som er en 11 kilometer lang undersøisk tunnel. Med lydspor fra tunnelens opførelse smeltede alle indtryk sammen i en sanseeksplosion af musik, belysning og dansende figurer.

      . . . . . .

        Praktiske tips

        Det er helt afgørende for den gode oplevelse at være beredt på ændringer i forhold til vejret. Tøjstykker kommer af og på hele tiden hen over dagen, så flere lag tøj på samt altid en hue med, så går det godt. Naturligvis altid inklusiv vandtæt skalbeklædning og fodtøj. Uld var også et naturligt valg, fordi det kan holde mere fugt uden at føles fugtigt. Så der var uld i strømper, hue og det inderste lag tæt på kroppen. 

        Vi prioriterede pladser, der lå i læ og relativt tæt på nogle af de steder, vi gerne ville opleve. Så var det nemt at udnytte et ophold i vejret. Alle pladserne, vi besøgte, havde meget søde ejere, som det var nemt at koordinere ankomst med mere med. De tilbyder typisk de samme simple faciliteter, men især den lidt større plads i Vestmanna lå godt i læ, centralt for udflugter og havde en større stue, man kunne hygge sig i. Og så er den billig. 

        Der er tid at spare ved at bruge tunnellerne. Med de sidste par nye af dem er syv af øerne og ca. 90 % af befolkningen landfast forbundet. Så det er så nemt som aldrig før at få oplevet en masse med camper. Naturmæssigt byder øerne på meget af det samme, men der er særlige steder som folder variationerne ud, og det kan man opleve, når man fx kører fra det flade Sandoy til det nordlige dramatiske Eysturoy. Også turen fra Torshavn til Nordøerne østpå byder på fine møder med forskellige stemninger og udsigter. 

        Færøerne byder på et glimrende vejnet, og selv med en camper går det fint at køre både på de små og snoede veje langs kysten og ud til de små bygder og de store hovedveje. Man bør unde sig selv nogle nætter på de små intime pladser helt ude ved vandet. Her hvor havet virkelig kan duftes side om side med morgenkaffen, friskbagte croissanter fra omnia ovnen og hvor det evigt skiftende lys i sig selv sørger for underholdningen. Forvent simple rammer, hårdt underlag på pladsen og yderst beskedne muligheder for køb af diverse, du måske lige mangler. Men når man er forberedt på det, er det også befriende når man kommer med camper og jo typisk har det man skal bruge med selv. Prøv fx pladsen hos Høgni i Æðuvík, der ligger helt ud til havet. 

        Der er en vis sandsynlighed for at støde på de samme medcampister rundt omkring på pladserne og i de små bygder. De autentiske små campingpladser er oplagte til at få hilst på hinanden og dele lidt tips og historier. Vi mødte fx en kinesisk camper, der var kørt helt fra Beijing, flere gange, og var inde på besøg til gode snakke.

        Skrevet af Jes Lindrum Brinch
        Rejseberetningen er lavet i samarbejde med Jes, som rejste til Færøerne i sin autocamper sommeren 2024.

        Bestil gratis katalog

        Udfyld venligst felterne for at modtage dit gratis katalog

        Ja, jeg vil gerne modtage nyheder og gode tilbud fra Smyril Line direkte i min indboks.