Færøerne er et lille land, og det er nemt at komme rundt

Alle øerne er forbundet med et offentlig transportsystem af bus- og færgeforbindelse. De fleste øer på Færøerne er forbundet med tunneller og broer, hvilket gør det nemt at rejse med bil til alle hjørner af landet. Vejinfrastrukturen på Færøerne er fremragende, hvilket sikrer en behagelig og sikker rejse uanset vejrforhold. Alle hovedveje er brolagt, men nogle få veje til de mindre landsbyer er stadig grusveje.


Rejser mellem øer

De to største øer, Streymoy og Eysturoy, er forbundet med en bro, Sundabrúgvin. Siden 2002 forbinder en undersøisk tunnel øen Vágar med Streymoy, og siden 2006 forbinder en undersøisk tunnel Borðoy til Eysturoy. Tunnellerne mellem Streymoy og Vágar og fra Eysturoy til Borðoy er betalingstunneller. 

En dæmning forbinder Borðoy med Viðoy og Kunoy.  Der er færgeforbindelse mellem Sandoy og Streymoy og Suðuroy og Streymoy. M/F Smyril har op til tre daglige afgang fra Tórshavn til Tvøroyri på øen Suðuroy. Færgen M/F Teistin har omkring 8 daglige afgange fra Gamlarætt færgehavn til Skopun på øen Sandoy. Gamlarætt ligger på Streymoyes vestkyst, ikke langt fra Tórshavn og tæt på landsbyerne Kirkjubøur og Velbastaður. M/F Ternan har omkring 5-7 daglige afgange fra Tórshavn til Nólsoy. M/F Sam har op til 7 daglige afgange fra Klaksvík til Syðradalur på Kalsoy. M/S Ritan har omkring 3 daglige afgange fra Hvannasund på Viðoy til øerne Svínoy og Fugloy om sommeren, færre om vinteren. Båden Jósup har 2 daglige afgange om sommeren fra Sørvágur på Vágar til Mykines. 


Betalingstunneller 

Køretøjer op til 3500 kg og op til 6 m, 100 kr. Køretøjer over 6 m og / eller totalvægt over 3500 kg, 300 kr. (Der tages forbehold for evt. prisændringer). Den angivne pris er for transport tur/retur. Du opkræves kun ved kørsel fra Vágar i Vágatunnilin, og kørsel fra Klaksvík i Norðoyatunnilin. Vælger du at betale din tunnellsafgift, mens du er på Færøerne, skal du gøre dette senest tre dage, efter du er kørt igennem tunnellen. Du kan betale på alle tankstationer på øerne. Betales tunnelafgiften ikke under dit ophold på Færøerne eftersendes faktura til bilens ejer.
 

Med bil på Færøerne 

Kørsel er let med et fremragende netværk af velholdte asfalterede veje og tunneller. De mange vejtunneller på Færøerne betyder, at førere af store køretøjer skal planlægge deres ruter ved at finde ud af, hvilken tunnel de kan komme ind i. Der er højrekørsel, og de fleste vejskilte følger internationale standarder. Forlygter skal være tændt, når der køres, og brug af sikkerhedsseler er påkrævet. Hastighedsgrænsen er 80 km/t uden for byer og landsbyer, og 50 km/t i byer og landsbyer. Overskridelse af hastighed straffes med bøde. Får græsser frit på begge sider af hovedveje, så de vil krydse vejen på egen vilje.

Parkering i byerne Tórshavn, Klaksvík og Runavík er tidsbegrænset. Parkeringsskive i bilens forrude er påkrævet. Pakeringsskiver kan erhverves fra banker og turistkontorer.


Cykling

Flere og flere mennesker vælger at udforske Færøerne på cykel. Både i byområder og landdistrikter er cykelstier usædvanlige. I de fleste tilfælde skal cyklister dele vejen med motorkøretøjer. Bemærk også, at der er mange tunneler på Færøerne, og i nogle tilfælde kan disse være ganske mørke. Selv om øerne er langt fra flade, er de fleste stigninger er behagelige. Vær forberedt på at cykle på grusveje nogle steder, da ikke alle veje er brolagt.

I nogle tilfælde er afstanden fra et byområde til det næste ret betydeligt. Det er vigtigt, at du medbringer lappegrej, samt ekstra slange og dæk. Kort, GSP og kommunikationsudstyr er også vigtige.

Cykler kan let forårsage skade på terrænet, så sørg for at blive på vejene. Husk altid at tage højde for miljøet. Det er også altid en god ide at informere nogen om din rejseplan i tilfælde af en nødsituation.

 

Med bus

Bussystemet (Bygdaleiðir) har sammen med det offentlige færgeselskab etableret et sammenhængende og veludviklet offentlig transportsystem, der tager i alle bosættelser på øerne. Det betyder, at der er busforbindelser til alle steder - måske ikke ofte, men hver dag! 

Bygdaleiðir’s busser er i farven blå. Studerende såvel som børn og pensionister er berettiget til rabatter på priserne, forudsat at de fremviser et studenter- eller pensionskort. Strandfaraskip Landsins tilbyder særlige billetter til 4 og 7 dage, hvor du kan rejse med alle busser og færger (undtaget færgen til Mykines). Det er værd tjekke priserne, hvis du planlægger at komme rundt om øerne med offentlig transport. Læs mere om tidsplaner m.m. på ssl.fo

Hovedstaden Tórshavn byder på en lokal busforbindelse (Bussleiðin) med fire ruter, der når det meste af byen, og det er gratis at køre med. Busserne er let genkendelige i det de er røde, og de opererer tre gange i timen i dagtimerne i hverdage. Mellem kl. 17 og 23 kører de en gang i timen. Lørdag kører de en gang i timen fra kl. 10-16. Søndag kører de ikke. Rutekort og tidsplaner kan fås i busserne og hos turistinformationen i Tórshavn.

Hvordan man kører på Færøerne

Hvordan man kører på Færøerne

Bliv inspireret

Vil du modtage løbende information om gode tilbud er det nemt! Du tilmelder dig blot vores nyhedsbrev og får så en e-mail, når vi har specielt gode tilbud og nyheder. 

Bestil gratis katalog

Udfyld venligst felterne for at modtage dit gratis katalog