Øen af ild og is

Øen af ild og is er en drømmedestination for alle, der er på udkig efter et varieret landskab, som er helt anderledes end derhjemme. 

Kontraster mellem dampende, sorte lavamarker og store stykker is - det er Island fra sin bedste side. Vi forbinder også landet med ild og is, med varme kilder og varme bade, helst med udsigt over havet eller gletsjere.  

Det er også mos, der vokser ved rislende bække og brusende gletsjerfloder med mægtige vandfald eller havfuglenes sang på afsatserne af de største yngleklipper i Europa, for ikke at nævne hvalernes sprøjten, når de dukker op af havets bølger, der gør Island så fascinerende. 

Du vil næppe kunne finde et rejsemål i Europa, der byder på flere kontraster end troldene og elvernes land. Lad os invitere dig på en rejse til øen af ild og is og den mindre, men uretfærdigt mindre kendte øgruppe Færøerne. 

Med færge og i eget køretøj

Hvis du har en autocamper og har mindst 2-3 uger til rådighed, kan du overveje at sejle til Island.  Færgen Norröna forbinder Hirtshals i Danmark med Seyðisfjörður i Østisland og tilbyder en afslappet rejse med krydstogtsfornemmelse.  

Overfarten tager ca. 48 timer i hver retning plus din hjemrejse fra Hirtshals. Du kan også planlægge et stop på Færøerne på vej til eller hjem fra Island. Færøerne er en ekstraordinær øgruppe, som byder på attraktive og seværdige oplevelser. I løbet af et 3-dages ophold kan du eksempelvis besøge hovedøerne Streymoy og Eysturoy samt øen Vágar. Du kan være sikker på, at Færøerne vil fascinere dig. 

.

Kørsel i bil på Island

Ringvej nr. 1 og hovedvejene er for det meste asfalteret eller har en god grusbelægning. De sekundære ruter er som regel også lette at køre - selv om der bestemt er undtagelser til denne regel. Tips om kørsel på Island kan findes online på safetravel.is. Se også en film på engelsk på drive.is, som forklarer det hele. Den er nyttig og værd at se! 

Især i de vestlige og østlige fjordområder er kørselsafstande blevet væsentligt reduceret ved at bygge broer og dæmninger gennem eller over fjorde og tunneler under bjergpas. Den nye tunnel på ringvejen mellem Akureyri og Húsavík er en betalingsvej. 

Højlandsruter/højlandsbusser (4x4-ruter/F-veje)

Afhængigt af dit køretøj bør du nøje overveje valget af ruter (genkendeligt ved et "F" foran vejnummeret). Der kræves 4x4-kørsel og et robust chassis med frihøjde (skiltning!). Ikke alle 4x4-køretøjer er egnede til højlandsruterne. Spørg de lokale, hvis du er usikker. Vejmyndighederne giver oplysninger på tlf. 1777, ellers besøg road.is online. 

Hvis du ikke føler dig sikker på, at du eller dit køretøj er i stand til at køre en bestemt rute, kører højlandsbusser til særlige destinationer som f.eks. de vulkanske områder Askja og Landmannalaugar eller gletsjerdalen Þórsmörk. 

På grusveje er det vigtigt at tilpasse din kørestil til forholdene. Kør hurtigt, men husk at være proaktiv. Selv hvis du er opmærksom, er huller og bump ikke altid så lette at få øje på. Det kan være fatalt - især i tilfælde af våde veje og uhensigtsmæssig hastighed. Find ud af, hvilken hastighed, der er ideel for din bil - alle køretøjer opfører sig forskelligt. Når grusbelægninger bliver ujævne, stilles der store krav til chassiset og dækkene. Det er op til dig at beslutte, om du vil undlade at besøge de smukke landskaber i baglandet eller vove dig ud på grusveje, langsomt og forsigtigt. 

Hvis der er modkørende trafik på grusveje, skal du sætte farten ned og køre til højre og standse om nødvendigt. På denne måde kan stenslagskader stort set undgås. Enhver ændring i vejbelægningen er kritisk på grund af de pludselige ændringer, som dette kan medføre for køretøjets køreadfærd og retningsstabilitet. Disse angives med et særligt trafikskilt. 

Vær forsigtig i stormvejr

Hvis vindhastigheden overstiger 15 m/sek., skal man være særlig opmærksom. Dette kan også forekomme om sommeren. Orkanagtige storme er dog hyppigere i vintermånederne. Det er værd at følge vejrmeldingen på vedur.is. De fleste storme varer ikke længe, så det er bedre at holde en pause end at risikere sikkerheden ved at køre igennem det. 

Kørsel uden for asfalterede veje og spor er strengt forbudt! Naturen, især vegetationen, er ikke let at genoprette. Dækspor kan forblive synlige i årtier. Overtrædelse straffes med høje bøder og i alvorlige tilfælde endda fængselsstraf. I øvrigt: Dette omfatter også parkering uden for de markerede parkeringsområder. 

Camping i naturen er forbudt

Dette skyldes især nogle skruppelløse gæsters manglende evne til at følge de grundlæggende regler og den sunde fornuft. Det er obligatorisk at benytte campingpladser til overnatning. Parkeringspladserne på nogle campingpladser er kun på visse betingelser egnede til autocampere. De er i vid udstrækning udformet som ubefæstede græsplæner til teltcamping, som bliver til mudder, når det regner. I sådanne tilfælde kan campingvogne have brug for hjælp fra et slæbetov for at komme ud igen. 

Det er dog ikke generelt forbudt at overnatte i en autocamper uden for campingpladser. Forudsætningen for at overnatte er dog, at grundejeren har givet sit samtykke. Loven angiver ikke, hvordan en turist skal finde ud af, hvem der ejer jorden, og hvordan grundejeren kan kontaktes. I sådanne tilfælde er det tilrådeligt med lidt takt og tone. Spørg de lokale eller find en dør at banke på. Du kan ofte finde restauranter, hvor du er velkommen til at kigge forbi. 

.

Udendørs badning

Ingen besøgende bør forlade Island uden at have oplevet de fantastiske pools. De er velholdte og byder også på spabade eller boblebade. Vandet i poolen er mellem 28° og 33° C og i spabadene mellem 38° og 42° C. Der opkræves normalt en beskeden entré. For mere moderne wellnessfaciliteter (Blue Lagoon, Mývatn Nature Bath, GeoSea i Húsavík eller Vök Baths ved Egilsstaðir etc.) skal du grave lidt dybere i lommerne, men de har også meget at byde på. 

Hygiejne er altid en topprioritet. Før du bader, skal du tage et bad uden badetøj - billedet viser hvor og hvordan. Særligt spændende er naturlige badesteder i geotermiske kildeområder, hvoraf nogle findes i højlandet. Her har du også mulighed for at bade i varme vandløb, hvilket gør vandreture gennem disse områder virkelig enestående. 

. . . . .

    Flora og Fauna

    Island blev af dem, der opdagede det, beskrevet som værende dækket af skov fra bjerge til kyst. Derfor er det så meget desto mere forbløffende at se, hvor få træer og skovområder, der er tilbage på øen i dag. I tidens løb blev alt, som var egnet til at bygge og brænde, fældet, mens græsning tog sig af resten. Man forsøger nu at genbevokse landet. Det største skovområde findes ved Hallormsstaður i øst, mens de resterende skove hovedsageligt består af kratområder. 

    Højlandet er domineret af vulkanske ørkener, der i bedste fald er sparsomt dækket af mos og græs. I de store, brede dale og i kystzonen vil du støde på enge, græsarealer og kornmarker, der sænker landet ind i en frodig grøn farve. Grøntsager dyrkes for det meste i drivhuse og til dels udendørs i områder, hvor termiske kilder afgiver tilstrækkelig varme. 

    Det er usandsynligt, at du vil støde på vilde landpattedyr. Der findes en lille bestand af arktiske ræve samt mink, der er undsluppet fra pelsdyrfarme og har spredt sig over hele landet. Begge dele har en indvirkning på fuglelivet, især for så vidt angår jordrugende fugle, og de jages derfor. Der findes også en del rensdyr i øst, hvis forfædre blev efterladt af norske bosættere. Siden opførelsen af dæmningsprojektet på øens østlige side er de vandret mod kysten. Sidst, men ikke mindst, yngler den voksende bestand af bortløbne kaniner som, ja, kaniner! 

    Andre pattedyr, som man kan forvente at støde på tæt på bebyggede områder, er oftest tamdyr som f.eks. får og heste. Men pas på! Af og til vil disse findes ved siden af vejen eller midt på vejen. 

    Der ses ofte sæler ved kysterne, og du kan se frem til at se hvaler ude for øens kyster på en hvalsafari og få serveret frisk fisk på din tallerken. Der findes ingen krybdyr eller padder. Det vil måske glæde dig at høre, at der er meget få insekter - bortset fra myg, især på Mývatn. Nogle hvepsearter er dog for nylig begyndt at slå sig ned. På det seneste er der også kommet små myg sydpå – man kan sige, at globaliseringen er ved at finde vej ud i naturen. 

    Fuglelivet er overvældende. Millioner af havfugle yngler på fugleklipperne og omkring søerne. Lunder, suler, lomvier og tyknæbbede lomvier er almindelige, ligesom mange mågearter og de livlige arktiske terner, der rejser den lange distance mellem Island og deres vinterbolig i Antarktis og Sydafrika. 

    De indre farvande og kysterne er et paradis for mange arter af ænder, gæs og svaner. Der findes mange edderfugle i kystområdet, som opdrættes for at opnå edderdun af høj kvalitet. Havørne og jagtfalke giver en naturlig regulering af dyrebestanden, dog er deres hjælp ikke tilstrækkelig, og derfor jages vandrefalke og gæs også af jægere. 

    Højdepunkter på turen

    Du kan nemt nå følgende højdepunkter på øen af ild og is med en normal autocamper, for det meste på asfalterede veje. Grusveje kan dog ikke altid undgås. Undtagelser, der kræver terrængående køretøjer, er markeret (4x4). 

    Når du ankommer med færge fra Danmark, starter turen i Seyðisfjörður i Østfjordene.  

    Undervurder ikke størrelsen af ​​Island! Det kan synes muligt at køre rundt på øen på 10-14 dage ved at tage ringvejen. Men når du forlader Ringvejen for at besøge en bestemt halvø, eller du tager en sidevej, kan det nemt blive til en køretur på 4.500 km eller mere. Hvis du regner med en gennemsnitshastighed på 50 km/t, kan du forvente at sidde bag rattet mellem 50 og 90 timer. 

    Med dette i mente, less is more! Betragt dig selv som heldig, hvis du kan tilbringe 3 uger eller mere på Island. Så har du tid til at holde pause i smukke landskaber, tage på vandreture, besøge restauranter og meget mere. Måske er du endda en af de heldige, der tager færgen til Island i april og vender hjem i oktober? 

    De fleste, der besøger Island, forlader Island med et håb om at vende tilbage. Uanset om turen var i to uger eller et halvt år.  

    De østlige fjorde

    Lögurinn, Hallormstaður & Hengi-vandfaldet

    Lögurinn, en af Islands største søer, er omgivet af interessante landskaber. Skovene i Hallormstaður og Hengifoss med sine røde sedimentlag er gode eksempler herpå. En seværdig omvej fører til den kontroversielle Kárahnjúkar-dæmning via en bred asfaltvej i højlandet. En kompenserende foranstaltning for indgrebet i naturen er gæstehuset med den varme kilde Laugarfell. 

    .

    Borgarfjörður / Bakkagerði

    Et besøg til en af de smukkeste fugleklipper i nordøst er ikke kun værd at besøge på grund af de smukke fugle, men også på grund af de farverige bjerge, der byder på mange vandremuligheder rundt omkring.

    .

    Nordisland - Diamond Circle and the Arctic Coast Way

    Askjá-vulkanområdet (4x4)

    Med en 4x4-bil eller højlandsbus kan du komme til højlandsområderne ved Askjá-kratersøerne. Der kan du vandre gennem Drekagíl-slugten. Rundt om det meget aktive vulkanske område dominerer Herdubreið-skjoldvulkanen landskabet. 

    .

    Europas største vandfald & Ásbyrgi

    Jökulsá á Fjöllum buldrer nordpå fra Vatnajökull og danner dybe kløfter og vandfald. Dettifoss er det største vandfald i Europa. Unikke klippeformationer kan findes i vandreområderne Vesturdalur og Ásbyrgi. 

    .

    Húsavík

    Hovedstaden for hvalsafari.

    Siden 1990'erne er der blevet arrangeret hvalsafari-ture i Skjálfandi-bugten i byen med den imponerende trækirke. Det termiske bad GeoSea er endnu en perle. Ikke langt derfra i det højtemperaturområde Þeistareikur er man ved at udvikle et nyt geotermisk kraftværk samt infrastruktur til turisme. 

    .

    Mývatn-området

    Udsigten over myggesøen, en tur til det aktive vulkanområde Krafla med krateret Víti og et besøg i Mývatn Naturbad er uforglemmelige. Lige så imponerende er sølandskabet ved Mývatn med lavaformationerne "Dimmuborgir" (mørke borge), eksplosionskrateret Hverfjall eller pseudokratere ved Skútustaðir. 

    . . .

      Akureyri & Eyjafjörður

      Akureyri, Nordens hovedstad, og Eyjafjörður - Islands længste fjord.

      Besøg og nyd den travle lille by, der bliver mere og mere international. Fjorden strækker sig langt ind i landet og er omkranset af storslået bjerglandskab. Der er masser at opleve - historisk, kulturelt og arkitektonisk. Fjorden bliver mere og mere et mekka for hvalsafari. 

      . . . .

        Siglufjörður

        Sildfiskeri var tidligere en vigtig del af Islands eksport. Tilbage er et smukt museum, og sildene er også tilbage. Byen, der ligger tæt på polarcirklen og er omgivet af imponerende bjerge, efterlader et stort indtryk med sin udsigt og er et besøg værd!

        .

        Højlandsudflugt Kjölur rute

        Det er ikke længere nødvendigt med et 4x4-køretøj for at komme til Hveravellir. Det er et særligt geotermisk område. Ikke langt derfra har afsmeltningen af gletsjerne i vulkanmassivet afsløret de farvestrålende bjerge, Kerlingarfjöll, to fantastiske vandreområder!

        .

        Vatnsnes-halvøen

        Du kan se sælerne på halvøens kyst eller fra Hvammstangi på en traditionel observationstur med egetræsbåd. Der venter også fascinerende klippeformationer som "uhyret" Hvitserkur eller klippeborgen Borgarvirki.

        .

        Vestfjordene - for naturelskere, der kan lide ensomme fjorde

        Drangajökull

        Den eneste gletsjer i Vestfjordene, som er lidt ensom og skjult, er kun tilgængelig til fods via en fascinerende vandretur. Hvis du elsker gletsjernes verden, er dette stedet for dig.

        .

        Ísafjörður

        Vestfjordenes metropol.

        Med 2.600 indbyggere, integreret i det smalle fjordlandskab, er Ísafjörður en landsby. Men "Vestfjordens hovedstad" byder på alt det, der kendetegner en lille metropol.

        .

        Dýrarfjörður & Þingeyri

        Fjorden med byen Þingeyri er en af de ældste bebyggelser i Vestfjordene. "Vestfjordens Schweiz" med næsten 1.000 m høje bjerge kan ses fra udsigtspunktet Sandafell eller vandres til fra Þingeyri. 

        .

        Dynjandifoss

        Et af de smukkeste vandfald.

        Vandet bruser ud over bjergkanten i en bred vifte, der ligner en romersk springvand Værd at se er også det nærliggende Hrafnseyri med sine smukke tørvehuse og museum. 

        .

        Látrabjarg

        Til Europas vestligste punkt.

        Fugleklinten strækker sig over 14 km og over 400 m høj ud af Atlanten - en af de største redeklipper i verden. Næsten ingen andre steder kan du komme tættere på fuglene. Der er langt flere fuglearter at observere end blot de populære lunder. 

        .

        Snæfellsnes & Reykholtsdalur, Snæfellsnes-halvøen

        Det siges, at hvis man vil se Island, behøver man kun at se Snæfellsnes. Næsten alle landskabsformer på Island findes her:  

        Den islandske Snæfell-vulkan, der er dækket af gletsjere, ligger i den vestlige kant af nationalparken af samme navn. Andre vulkankratere rejser sig fra sletten, herunder den maleriske Eldborg-vulkan nordvest for Borgarnes. Der findes også varme kilder, lavamarker, barske bjerge og enge samt klipper og sandede kyststrækninger. 

        .

        Borgarnes & Reykholtsdalur

        Fra Borgarnes (med sit interessante museum for landbosættelser) kan man komme til Reykholtsdalur, hvor Europas største varmtvandskilde sprudler frem. Du kan også slappe af i det termiske bad Krauma. Oppe i dalen boede engang Snorri Sturluson, som vi kan takke for at have skrevet sagaerne. Húsafell er udgangspunktet for mægtige lavagrotter, gletsjerture samt for den uundgåelige Hraunfossar. 

         

        .

        Hvalfjörður

        Du kunne hurtigt komme hele vejen rundt ved at køre under fjorden til Reykjavík, men så ville du gå glip af en af de smukkeste fjorde i Island, som næsten synes afskåret fra verden af tunnelen. Landskabet er storslået - ikke mindst Islands højeste vandfald, Glýmur, som du kan nå via en anstrengende vandretur.

        .

        Golden Circle (Sydvest)

        Reykjavík og hovedstadsområdet: Reykjavík er kendt som den nordligste hovedstad i verden. Selvom selve byen "kun" har omkring 85.000 indbyggere, danner den en lille metropol sammen med forstæderne. Det er værd at bruge lidt tid i den livlige, overskuelige gamle bydel.

        Reykjanes-halvøen venter på dig med lavamarker i nord og boblende mudderpotter og dampkilder, søer og en imponerende bjergverden - og lige i midten er vulkanen på Fagradalsfjall, der brød ud så sent som i marts 2021. 

        Þingvellir/Þingvallavatn

        Cirka en times kørsel fra Reykjavík, på skillelinjen mellem Amerika og Europa, blev Alþing, verdens ældste parlament, bygget i 974. Sidenhen er den flyttet til Reykjavík. Þingvellir er i dag en nationalpark.

        .

        Haukadalur - Gejsere & Gullfoss

        Alle kilders navnebror er gejseren. Bliv ikke skuffet: Den er ikke længere aktiv og bobler bare afsted, mens "lillebror" Strokkur kaster et springvand med en højde på op til 25 m med få minutters mellemrum. Et par kilometer væk kan du beundre det berømte Gullfoss (Det Gyldne Vandfald).

        . . . .

          Sydkysten

          Landmannalaugar & Eldgjá (4x4)

          Man kan muligvis komme til begge steder med almindelige køretøjer, og altid med højlandsbussen. Farverige bjerge og fumaroler - området nord for Mýrdalsjökull og Eyjafjallajökull byder på en opvisning af alt det, som vulkansk aktivitet har at byde på. 

          .

          Den sydligste spids af Island - Kap Dýrhólaey

          Vík med sin kirke - et af de mest fotograferede steder i Island - er den sydligste by i landet mens Kap Dýrhólaey med sin klippeport er det sydligste punkt. Reynisdrangar med sine imponerende klippeformationer og en af ​​de smukkeste sandstrande i verden, "den sorte strand", er et stop værd. 

          . .

            Nationalpark Skaftafell

            Islands højeste top, Svartifoss, alt ligger tæt på hinanden nær ringvejen, når du har den endeløse sandslette syd for Vatnajökull bag dig. 

            .

            Gletscherlagunerne Fjallsárlón & Jökuslárón

            Gletsjerne løber ud i lagunerne, isbjergene driver mod havet. Du kan opleve alt dette til fods eller på en bådtur. 

            .

            Bestil gratis katalog

            Udfyld venligst felterne for at modtage dit gratis katalog

            Ja, jeg vil gerne modtage nyheder og gode tilbud fra Smyril Line direkte i min indboks.